Ima li smisla kupnja tepiha za sobu alergičara? Razotkrivanje činjenica i mitova
sij, 2 2024   |   Deco savjet

Ima li smisla kupnja tepiha za sobu alergičara? Razotkrivanje činjenica i mitova

Kasia

"Potrošači kupuju očima" – teško je ne složiti se s tim uvjerenjem. To su estetske osobine koje prevladavaju nad izborom pravog proizvoda. To nije ništa drugačije kada kupujete tepihe. Prije svega, gledamo na boju, uzorak, odgovarajući motiv, ali sve češće uzimamo u obzir i funkcionalnost. Bez sumnje, alergičari ovdje imaju najveći problem jer se osim estetskih i praktičnih razloga moraju kladiti na svoje zdravlje. Koji će tepih najbolje odgovarati u domovima alergičara koji su alergični na prašinu i grinje? Dajemo savjete.

Čimbenici koje treba uzeti u obzir pri kupnji tepiha

Veliki dio ljudi vjeruje da alergičari s jakom reakcijom na prašinu trebaju izbjegavati tkanine u stanovima. Srećom, ova zabluda se sve više i više razotkriva - i to s pravom! Studije dokazuju da tepisi ne uzrokuju alergije, a naprotiv, ako su pravilno odabrani, kao i čisti, mogu djelovati na principu filtra i smanjiti porast prašine u zraku.

Bezpieczne i nietoksyczne dywany

Sigurni i netoksični tepisi

Krajnje je vrijeme da se gole pločice, parket ili ploče oblače u pravi tepih. Ne samo da će unutrašnjost dati pravi karakter, već će biti i prijateljsko okruženje za grinje. Prilikom odabira pravog tepiha za alergičare, prije svega obratite pozornost na materijal od kojeg je napravljen. Alergičari se trebaju odreći tepiha od prirodnih vlakana. Debela i pahuljasta vlakna idealno su okruženje za grinje i vrlo ih je teško riješiti. Važna je i veličina tepiha. Ako nemate puno vremena da ga održite čistim, svakako je bolje odabrati manju veličinu.

Za alergičare predlažemo odabir vinilnih tepiha koji se sastoje od plastike – PVC tkanine (85%) i poliestera ( 15% ). Takva kombinacija i odsutnost dugih čekinja jamče nepovoljne uvjete za taloženje prekomjernih količina prašine. Vinilni tepisi zahvaljujući svojim antistatičkim svojstvima također su siguran izbor za dječju sobu.

Dywany nie powodują alergii

Redovito čišćenje tepiha

Odabir pravog tepiha nije sve! Moramo ga redovito čistiti. Prednost vinilnih tepiha je jednostavnost čišćenja. Važno je ne samo za alergičare, već i za malu djecu. Glatka površina tepiha znači da prljavština ne prodire duboko u prostirku, već ostaje na površini. Ako želite očistiti prljavštinu ili cijeli tepih, samo namočite krpu u vodu blagim deterdžentom, a zatim njome obrišite površinu. Također je vrijedno spomenuti da su vinilni tepisi također otporni na različite vrste mehaničkih oštećenja, tj. istezanje, kidanje ili savijanje. Također su otporni na vlagu, zahvaljujući kojoj mogu ukrasiti i sobu za alergičare, ali i kuhinju ili kupaonicu.

Ciekawe wzory i kształty dywanów

Raznolik dizajn i boje antialergijskih tepiha

Ako je naše dijete alergično na prašinu, ne moramo odustati od kupnje tepiha. Međutim, moramo znati što tražiti i mudro odabrati pravi tepih. Trenutno je izbor tepiha za dječju sobu izuzetno raznolik. U ponudi proizvođača možete pronaći zanimljive uzorke i oblike tepiha, a sve to tako da dijete može sretno i ugodno provesti vrijeme u svojoj sobi. Dobro odabrani tepih može učiniti čuda – to će dati udobnost, naglasiti karakter interijera i interese ili stil vlasnika. Marokanski, mozaik, vintageili, geometrijski uzorci? Izbor je ogroman, pa je sigurnije provesti malo više vremena kupujući tepih koji će se savršeno uklopiti u dekor ostatka dizajna interijera, a istodobno će biti siguran za naše zdravlje.