Kako očistiti tepih?
sij, 2 2024   |   Deco savjet

Kako očistiti tepih?

U mnogim sobama odlučili smo koristiti lijepe, mekane tepihe. Oni nisu samo prekrasan ukras, već i poboljšavaju udobnost hodanja – tko ne voli osjetiti meka vlakna dobro izrezanog tepiha pod nogama? Međutim, kako bismo uživali u besprijekornim tepisima, moramo naučiti učinkovito brinuti o njima. Dakle, kao odgovor na intrigantno pitanje kako očistiti tepih tako da ostane svjež i izgleda lijepo, pripremili smo ovaj članak. Treba imati na umu da svaka vrsta tepiha zahtijeva različitu vrstu održavanja. Svi zainteresirani su pozvani čitati!

Vinilni tepih – kako ga očistiti?

Vinilni tepisi su vrlo izdržljivi i otporni na sve vrste prljavštine. Njihova vodootporna svojstva definitivno olakšavaju čišćenje – stoga su savršeni za kupaonice, kuhinje, hodnike i druge prostorije. Vinilni tepih izrađen je od 80% PVC-a, dok je ostatak obično stakloplastika. Ova vrsta tepiha posebno je cijenjena kod osoba koje pate od alergija, jer nema opasnih mikroorganizama i osjetljivosti na prašinu. Za čišćenje vinilnog tepiha dovoljno je koristiti mokru krpu sapunom ili krpom, intenzivno brišući površinu tepiha. Savjetujemo da u tu svrhu ne koristite jača sredstva za čišćenje, koja mogu oštetiti samo vinilnu strukturu.

jak wyprać dywan welniany

Kako oprati vuneni tepih?

Vuneni tepisi mogu dugo izgledati netaknuto. Prljavština prodire duboko između vlakana, umjesto da ostane na površini. To znači da ih trebamo čistiti češće nego što mislimo, ali ne prečesto, kako ga ne bismo pretjerano iskorištavali – sjetite se da svako usisavanje u određenoj mjeri uzrokuje uklanjanje labavijih vlakana tepiha. Stoga, ako usisavamo, pobrinimo se da koristimo nisku usisnu snagu. Redovito čišćenje specijaliziranim sredstvima trebalo bi olakšati održavanje svježine. Također se preporučuje korištenje usluga profesionalaca s vremena na vrijeme, koji će se detaljno pobrinuti za brigu o našem tepihu i protresti ga na metalnoj vješalici s vremena na vrijeme, što će vam omogućiti da se bolje riješite prašine koja je ostala u udubljenjima.

Kako očistiti tepih od kose psa ili mačke?

Imajući kućnog ljubimca, moramo imati na umu da ćemo morati češće čistiti tepihe. Životinjska dlaka ima tendenciju da se zalijepi u vlakna tepiha, odakle ga nije tako lako ukloniti. Naravno, usisavač koji će usisati mačju ili pseću kosu bit će učinkovit u ovom pitanju – po mogućnosti pomoću velike snage i turbo četke koja će točnije prikupiti preostalu prljavštinu.

Kako očistiti tepih od kose, želeći izbjeći uporabu usisavača? Možemo koristiti navlaženu gumenu rukavicu, koja, ako se krećemo u jednom smjeru na tepihu, sigurno ćemo prikupiti značajan dio kose. Još bolje u ovom pitanju može se ispostaviti da je vlažna četka za rižu, uz pomoć koje ćemo četkati kosu s tepiha. Isprobajte različite metode, ovisno o vrsti tepiha, i sigurno ćete pronaći pravu za vas i vaše potrebe. Međutim, zapamtite da ne radite ovu vrstu čišćenja previše agresivno, vodeći brigu o stanju vlakana vašeg tepiha.

jak wyczyścic dywan z sierści psa

Natrijev bikarbonat za uštedu prljavštine tepiha!

Sve više, među proizvodima za čišćenje kućanstva je natrijev bikarbonat. Ova mjera je izuzetno ekološko i ekonomično rješenje za naš dom. S druge strane, čišćenje naših tepiha natrijevim bikarbonatom vraća njihov nekadašnji sjaj, bez pretjeranog oštećenja vlakana. Ali kako ćemo to učiniti? Dovoljno je prvo temeljito usisati tepih, a zatim ga ravnomjerno posuti natrijevim bikarbonatom, ostaviti ga na tepihu nekoliko sati, a zatim ponovno usisati usisavačem, usisati natrijev bikarbonat koja je ostavljena. Njegova svojstva čišćenja učinkovito će se nositi s preostalom prljavštinom, ostavljajući naš tepih čistim i svježim!

Tepih shaggy – kako očistiti?

Meki, dugokosi, dlakavi tepisi su san mnogih od nas. Međutim, postoje poteškoće u održavanju čistoće. Pa kako očistiti dlakavi tepih? Redovito usisavanje sigurno će olakšati brigu. To je dug proces, jer ga treba usisati u različitim smjerovima, po mogućnosti pomoću turbo četke. S druge strane, s vremena na vrijeme najbolje je očistiti mokro, pomoću posebnog usisavača za pranje.

dywan shaggy

Kako očistiti tepih na domaći način?

Čišćenje tepiha nije najlakša stvar, to je često zamoran proces u kojem pokušavamo ne oštetiti vlakna tepiha. Međutim, postoji mnogo domaćih načina koji vam omogućuju da ostanete čisti dok štitite osjetljivi materijal. Najpopularniji su:

  • vlastito sredstvo za čišćenje tepiha – pripremljeno od sastava sapuna i krumpirovog škroba – takvu smjesu treba utrljati duboko u tepih, a zatim usisati nakon nekog vremena;
  • prethodno opisano čišćenje tepiha natrijevim bikarbonatom ne samo da će se riješiti prljavštine, već i dati tepihu svjež miris – dok za teže mrlje stvorite otopinu natrijevg bikarbonata i octa koja će olakšati njihovo izvlačenje;
  • možete ukloniti masne mrlje na tepihu prskanjem talka ili krumpirovog brašna – ostavljeno nekoliko sati, učinkovito će apsorbirati neželjenu prljavštinu;sol je najbolja za svježe mrlje od vina – ima higroskopna svojstva, tako da apsorbira vlagu, tako da nakon nekog vremena trebate samo usisati raspršenu sol.

Čišćenje tepiha s dugim čekinjama

Čišćenje tepiha s dugim čekinjama prije svega treba provoditi redovito. Stoga bi usisavanje turbo četkom i čišćenje odgovarajućim preparatima (uključujući i one kod kuće) trebalo pomoći. Prljavština prodire duboko u strukturu vlakana, tako da s vremena na vrijeme može biti vrijedno stavljanja tepiha u ruke profesionalaca.

domowe sposoby na dywan

Kako suho očistiti tepih?

Mnogi od nas su navikli na činjenicu da pranje tepiha uključuje mokro čišćenje. Međutim, ovo je moguće i bez korištenja vode. Dovoljno je posuti tepih odgovarajućim sredstvom za čišćenje – specijalizirani preparati dostupni su u ljekarnama, ali među domaćim proizvodima možemo pronaći i prave sastojke, tj. krumpirov škrob, natrijev bikarbonat ili sol. Nakon čekanja na pravo vrijeme, dovoljno je usisati prosutu supstanciju i gotovo!

Nadamo se da će vam naši savjeti o tome kako oprati tepih pomoći da učinkovito održite svoje lijepe tepihe čistima!